ISTORIJAT

Stonoteniski klub „Metalac“ – Kraljevo osnovan je 1947.godine, u okviru Fabike vagona Kraljevo. Osnivač i prvi predsednik kluba bio je g-din Vukomanović.

Prvu ekipu stonoteniskog kluba „Metalac“ činili su: Vukomanović, dr. Mihajlo Mišković, Jovo Mitrović i Đoković „Debali“, a treniralo se na 6 stolova iznad hale stare gibnjare. Do 1952. godine, STK „Metalac“ je bio klub Fabike vagona Kraljevo, a 1952. godine postaje opštinski klub.

U sezonama 1952/53/54. godine, STK „Metalac“ (prvi kraljevački prvoligaš) harao je prvom ligom sa klubovima kao što su Partizan iz Beograda, Senta, Spartak iz Subotice, Vojvodina – Novi Sad, Radnički – Niš.

Nakon njih došli su neki novi klinci a među njima: Mile Ašanin, Branko Toholj, Jovo Mitrović, Nikola Uvelić (savezni selektor jugoslovenske reprezentacije 1960) i Branko Tapušković (prešao u beogradski Partizan i bio jedan od vodećih igrača, nastupao za reprezentaciju Jugoslavije 1953/54, sada je uspešan advokat).

1955.godine STK „Metalac“ postaje prvak uže Srbije u Paraćinu, u sastavu: dr. Mihajlo Mišković, Branko Toholj, Jovo Mitrović.

Nakon ovog perioda nastaje zatišje. U klubu ostaje Mile Ašanin sa nekoliko juniora, među kojima je bio i Aleksandar Đoković.

U klub 1960. godine dolaze dva mlada igrača: Mihajlo Dragojlović i Jože Hvala, koji sa Ašaninom i Đokovićem čine prvu ekipu STK „Metalac“ od 1960 do 1965. godine.

U narednih pet godina uzastopno su bili prvaci regiona Kraljeva. Na Prvenstvu Srbije u Nišu 1962. godine osvajaju drugo mesto (u finalu izgubili od STK „Josip Kolumbo“).

1965. godine Slobodan Popović preuzima klub sa Duletom Višnjićem, a u sastvu prve ekipe nalazili su se i Milan Ganjanin – Lala, dr. Mihajlo Mišković. Kasnije im se priključio i Gigović (koji dolazi iz Bjelog Polja). U to vreme STK „Metalac“ igrao je Prvu srpsku ligu, a u ovoj postavi je igrao sve do 1973. godine.

Od 1973 do 1976. godine ekipu su sačinjavali Aleksandar Đoković, Slobodan Popović, Mihajlo Dragojlović i Jože Hvala.

1976. godine Slobodan Popović i Dule Višnjić stvorili su 3 mlada igrača koji su za STK „Metalac“ igrali od 1976 do 1984. godine, a ekipu su činili: Nenad Višnjić – Nešo, Goran Stanić – Pančo i Nenad Milović – Tale.

Na Kupu Srbije 1983. godine u Beogradu, izgubili su u finalu od STK „Partizan“, koji je bio prvoligaš, a ekipu Partizana su sačinjavali: Feher, Siljevski i Mraović.

Od 1973 do 1980. godine predsednik kluba je bio Toma Ilić, a od 1980. godine predsednik kluba postaje Aleksandar Đoković, koji aktivno vodi klub do 1990. godine, a nakon toga se u periodu teških vremena od 1990 do 1996. godine, borio da se klub ne ugasi.

Ekipu u periodu od 1984 do 1990. godine su sačinjavali: Vladimir Đoković, Bojan Dragojlović, Goran Stanić – Pančo i Dragojlović zvani „Digitronac“. Ova ekipa je u periodu od 1984 do 1990. godine, svake godine bila prvak regiona. U ovom periodu su stvorena dva mlada pionira – juniora Vladimir Puzović i Dejan Milosavljević.

Na prvenstvu Srbije za juniore 1987. godine, Dejan Milosavljević u polufinalu je pobedio Aleksandra Karakaševića, današnjeg reprezentativca Srbije, a izgubio u finalu od Veselinovića.

Od 1993. godine STK „Metalac“ prelazi u prostorije O.Š. „Jovo Kursula“, i na jednom stolom treninzi se odvijaju tri puta nedeljno. U to vreme STK „Metalac“ se sa solidnim rezultatima takmičio u ligi mladih. Okosnicu tadašnjeg kluba činili su: Stojanović Borivoje, Popović Ivan i jedan kraći period Kovačević Nikola (odbojkaški reprezentativac Srbije).

U periodu od 1995 do 2005. godine klub je stagnirao i gubio mesto na stonoteniskoj mapi. U klub 2005. godine sa jasnim i ozbiljnim namerama dolaze g-din Miloš Babić i g-din Slobodan Popović da ponovo ožive klub koji je bio u propadanju. I pored otežanih uslova za rad STK „Metalac“ je uspeo da sa prvim polaznicima Vulović Milicom, Vulović Nikolom i Jonlijom Lukom, vrati klub na pravi put i ponovo dobije na kvalitetu, kako u postojećem igračkom kadru tako i u novim polaznicima koji u velikom broju dolaze u klub. Od 2005. godine klub prelazi u salu O.Š. „Svetozar Marković“, da bi vrlo brzo u okviru iste škole dobio nove prostorije u kojima nisu morali više da se pomeraju stolovi i mogućnost da se prostor koristi neograničeno za treninge.

Sa ženskom stonoteniskom ekipom klub postiže veliki uspeh za vrlo kratki vremenski period (osvajaju drugo mesto u Srbiji – kategorija kadetkinje). Uz brojne talente koji su prošli kroz STK „Metalac“ posebno mesto zauzima Milutinović Dunja (od 2005. godine u klubu i za nepunih 6 meseci napornog treniranja usledili su izuzetni rezultati. Sa ekipom u Negotinu osvojila je prvo mesto. Za 6 godina treniranja osvojila je preko 30 medalja i 10-ak pehara. Osim sto je učestvovala na turnirima regionalnog značaja, učestvovala je i na državnim i međunarodnim turnirima. Učesnica mnogih kampova u organizaciji stonoteniskog Saveza Niš. Nekoliko godina za redom proglašavana je za najuspešniju kadetkinju Regiona Niš. Na ekipnom državnom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji osvojila je sa svojim drugarima 2. mesto. Trenutno se stonim tenisom bavi rekreativno, a profesionalno se pojavljuje kao stonoteniski sudija, sa ambicijom da jednog dana postane međunarodni sudija.)

Pored Milutinović Dunje za STK „Metalac” igrale su i: Pavlović Sandra, Pavlović Maja, Glušac Anđelika i Vulović Milica.

Sa druge strane muška ekipa STK „Metalac” imala je najviše uspeha sa Terzić Jovanom, Jeremić Boškom, Varikinac Dušanom i Vuković Milanom. Njihovim stopama veoma uspešno koračaju u kategoriji kadeta: Čolić Marko, Vuković Nikola, Tanjga Vladimir, Kosovac Veljko i Pajović Lazar.

U kategoriji mlađih kadeta ističu se: Tošić Lazar, Sokolović Strahinja i Đurković Mladen.

Posebno poglavlje u radu STK “Metalac” predstavlja kategorija SUPER MLADIH (uzrasta 2005. i mlađi) koji će vrlo brzo kranuti stopama svojih starijih drugara. I u ovoj kategoriji izdvajaju se: Ostojić Andreja, Marko Đurić.XS
SM
MD
LG